27 Kasım 2018 tarihinde Türkiye Dergiler Birliğinin (TÜRDEB) ‘Ustalara Saygı Programı’ düzenledi. Elliden fazla dergicinin kayıldığı toplantı Necmettin Erbakan Külliyesinde, Sancaktepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
TÜRDEB’de görev değişimi ile yeni başkan seçilen Fatih Bayhan’ın uhdesinde ki programa davet edilen usta yazardan gelebilenler arasında öne çıkan isimler şunlardı; Karabatak Dergisi’nden Ali Ural, Dış Politika Dergisi’nden Abdurrahman Dilipak, Yörünge Dergisi’nden Resul Tosun, Ay Vakti Dergisi’nden Recep Garip, Mavi Kuş Dergisi’nden Erol Erdoğan, Kandil Çocuk Dergisi’nden Ahmet Efe…
TÜRDEB’in davetiyle toplantıya icabet eden usta yazarların ortak özelliği, geçmişten günümüze birçok dergi çıkarta gelmiş olmalarıydı. İşte bu programın da ana teması usta dergicilerin geçmişteki tecrübelerinden faydalanmaktı…
Programda usta dergiciler sırasıyla söz aldılar. Edebiyatımızın önemli değerlerinden usta yazar Ali Ural konuşmasında, “Bu işle (dergicilikle) uğraşan herkes kahramandır, bunu da bilmezler” diyerek, geçmişte dört farklı dergi çıkardığını ve ekonomik güçlükler yüzünden kapatmak zorunda kaldığını ve manidardır ki son çıkardığı derginin de bu nedenle adını ‘Karabatak’ koyduğunu anlattı…
Usta yazar, fikir adamı Abdurrahman Dilipak, her zamanki pratik zekâsı ve engin düşüncesini dergicilerle paylaştı.
“Yapay zekalı bilgi havuzu oluşturmamız lazım” diye, sözüne başlayarak, Sanal Dergicilik ve Sanal Medyaya geçiş süreci başladığını, 6 yıl sonraki yapay zekâ ortamında dergiciliği de kapsayacağını detaylı bir şekilde anlattı.
Ay Vakti Dergisi’nden şair Recep Garip, “Lütfen birbirimizi arayalım, birbirimizi arayan soran insan olalım” sözlerindeki sıcak ve samimi duygularla başladığı konuşmasında, ‘Pulsuz’, ‘Akıncı’ gibi dergiler çıkardıklarını ve bu dergilerden birçok fikir adamı yetiştiğini’ söyledi…
Usta dergici Resul Tosun ise; geçmişte çıkardığı dergilerden bahsederek, “20 sayı çıkardığım dergi de oldu, 40 sayı, hatta Yörünge Dergisi gibi 400 sayı da… Ama benim bir prensibim vardır; kendini amorti etmeyen dergiyi hemen kapatmışımdır.” Sonra şu sözlerini ekledi, “Bir dergici, kâğıda, matbaaya, kargoya nasıl ki para veriyorsa müellife de telif vermelidir! Yazarlara mutlaka telif ödenmelidir. Ödensin ki yeni üretken yazarlara yol açılsın. Ben dergiciliğim boyunca M. Şevket Eygi hariç tüm yazarlarıma telif ödedim.”
Diğer katılımcıların kısa konuşmalarından sonra akşam yemeğine geçildi.
TÜRDEB olarak dergi editörlerimizi ve usta yazarlarımızı muhteşem bir külliyede ağırlayan Sancaktepe Belediyesi Başkanı Sayın İsmail Erdem Beye şükranlarımızı sunuyoruz.