Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) dünya genelinde etkisini sürdüren Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de dergilerin içinde bulunduğu durumu özetleyen bir basın açıklaması hazırladı. Yapılan açıklama şöyle;
Kamuoyuna!
Ülkemizin kültür, sanat ve fikir hayatının vazgeçilmez unsuru olan dergiler dünya genelinde yaşanan koronavirüs (COVİD-19) salgınına rağmen yayınlarını hiç aksatmadılar. Bilgisayarlarını çalışma ofislerinden kaldırıp evlerine götürdüler, evdekal günlerinde dergilerini yayınlamak için çalışmaya devam ettiler. Bu özverili çalışmalarından dolayı salgın günlerinde dahi yayın mesaisi yapan tüm dergicilerimizi tebrik ediyorum.
Ancak bu süreçte dergicilerimiz okurlarına saygı gereği dağıtımda yaşanan aksamalara rağmen dergilerini matbaaya hazır hale getirirken bir dizi yeni zorluklarla karşılaşmaktadır. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:
- DİJİTALLEŞME MECBURİYETİ: İletişim teknolojilerinde yaşanan yeni gelişmelere bağlı olarak her sektörü etkileyen dijitalleşme dergi sektöründe de kendisini göstermiştir. Bir çok dergimiz dijitale dönüşme sürecinde zor ve kısıtlı imkanlarından yeni bir bütçe ayırarak sürece yaydığı bir kararla dijitale ortama geçmeye çalışıyordu. Ancak salgın bu süreci hızlandırdı ve adeta dijital alemdeki varlığınız kadar var olduğunuz bir anlam kazandı. Bir çok dergimiz dijital ortama maalesef geçişini yapamadı, yahut bu süreci yarım kaldı. İsteğimiz; dergilerimizin dijitalleşme süreçlerine katkı verilmesidir.
- MATBU DERGİ – KAĞIT ZAMMI: Dergilerimiz halen kağıt baskı süreçlerini devam ettiriyor. Zira okuyucu alışkanlığı henüz dijital dergiye adapte olmadı. Ayrıca Kütüphaneler genel müdürlüğü de halen e-dergi alım sürecini bir ekonomik değer olarak tanımlamadığı için dergiler basılmaya devam edecektir. Bu zorunluluk son üç ayda artan kağıt zamlarıyla dergilerimizin birim dergi maliyetini de artırmıştır. Henüz kağıda gelen bu yüklü zam oranı dergi okuruna yansıtılamamıştır. Bu nedenle dergilerimize KDV, vergi kolaylığı getirilmesi önem kazanmıştır.
- DAĞITIMA GETİRİLEN YÜKLÜ ZAM: Ülkemizin fikir ve düşünce hayatının en dinamik kurumu olan dergilerimiz tüm zorlu süreçleri aşıp basıldıktan sonra yeni bir zorlu süreçle daha karşı karşıya bırakılıyor. Başta PTT olmak üzere, tüm özel kurye ve dağıtım şirketleri 2020 ile birlikte dağıtıma getirdikleri yüksek zam oranıyla dergi sektörünü adeta çaresiz bırakmışlardır. Bu nedenle özellikle PTT’nin Dergilerin dağıtımını ÜCRETSİZ, yahut sembolik bir bedel almasını talep ediyoruz. Halen uygulanan zam oranları nedeniyle etiket fiyatı On TL olan bir derginin tekil dağıtımı neredeyse 9 TL’ye yapılarak dergi okuyucusuna ulaştırılıyor. Bir dergi kendi etiket maliyetinin neredeyse emsali oranında bir dağıtım bedeliyle okuruna ulaşmak zorunda bırakılıyor. Buna acilen müdahale edilmesini istiyoruz. PTT’nin bu süreci kolaylaştırması ne büyük arzumuzdur.
- KAMU REKLAMLARI: Özellikle salgın günlerinde TV, İnternet, dijital ortamın tüm unsurları ve sosyal medya; kamu ve özel reklamlarla desteklenirken, dijital ve matbu olarak basılan dergilerimize kamu reklamları neredeyse verilmemektedir. PTT kurumsal olarak dergilerimizin birçoğuna verdiği ilanları 2020 başından itibaren kesmiştir. Kamu ortaklığında olan diğer kurumlar; Banka, Telekom Operatörleri de aynı şekilde dergilerimize reklamlarını neredeyse durdurmuştur. Dergiler Birliği olarak bu zor günlerde en önemli isteğimiz reklam mecralarında ilanları dönen tüm kamu ve özel sektörlerimizin dergilerimizi de reklam listelerine eklemesini istiyoruz.
İçinde bulunduğumuz günler birlik ve dayanışma günleridir. Ülkemizin fikir, sanat ve düşünce hayatının en dinamik kurumu olan dergilerimizin de bu dayanışmada desteğe ihtiyacı vardır.
Dergiler, eksik olursa kültür hayatımız çoraklaşır.
Ülke olarak gösterdiğimiz büyük dayanışmayı takdir ediyor ve dergilerimiz için sizlere çağrıda bulunuyoruz; derginize bugünlerde abone olarak, abone bedelini peşin ödeyerek ve dostlarınızı da abone yaparak destek olunuz. Zor günleri hep birlikte atlatacağız.
Fatih Bayhan
TÜRDEB Yönetim Kurulu Başkanı