TÜRKİYE DERGİLER BİRLİĞİ VE DERGİ FUARI NEDİR?
Türkiye Dergiler Birliği bundan 10 yıl önce 2008 yılında Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri ile bir araya gelerek oluşturduğumuz bir birliktir.
İlk zamanlar 10-15 dergi ile başladığımız şimdi 25 ülkeden 400’ün üzerinde dergi ile birlikteyiz.
Platformumuz 2015 Şubatında dernekleşti. 5.-6. ve 7. Dergi Fuarları ile bünyesine yurtdışından dergileri de katması ile World Periodical Union’u (Dünya Dergi Birliği) kurduk. 25 kadar ülkeden dergicilerle sıcak temas halinde bulunan Türkiye Dergiler Birliği yönetimi şu günlerde Dünya Türkçe Dergiler Birliğinin kurulması çalışmalarına da öncülük ediyor.
Türkiye’de ve Dünyada dergiciliği insanlığın büyük hakikatine sadık kalarak gerçekleştirme çabasındaki tüm dergicileri bir ve kardeş gören;
Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB)
World Periodical Union (WPU)
ve
Dünya Türkçe Dergiler Birliği (DTDB)
olarak dünyada dergiciliğin tüm meseleleri birincil gündemimizdir. Editörlük eğitimleri veriyor, dergicilik çalıştayları, sergiler, oturumlar, paneller düzenliyor, okullarda dergicilikle ilgili etkinlikler düzenliyoruz, Dergicilik üzerine Dergiler Dergisi isminde bir dergi yayınlıyoruz.
Başkanlığını şimdiye kadar Rıhle Dergisinden Abdullah Zerrar Cengiz, Gülistan Dergisinden Süleyman Karakaş, Kurani Hayat Dergisinden Muharrem Baykul yürüttü. Sonraki başkanı Cafcaf, Hacamat, Genç ve Okur Kitap Dergilerinden Asım Gültekin idi. Şimdiki başkan ise Sebilürreşad Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni olan Fatih Bayhan’dır.
TÜRDEB’in yönetiminde Halk Edebiyatı Dergisinden Mehmet Ballı, Osmanlıca Dergisinden Metin Uçar, Haksöz ve Temmuz Dergisinden Murat Ayar, Genç ve Okur Kitap Dergilerinden Asım Gültekin, Suskun Dergisinden Ubeydullah Erdoğan, Tohum Dergisinden Yunus Tekgöçen, Divanyolu Dergisinden Muammer Erkul, Mavi Kuş Dergisinden Erol Erdoğan, Kurani Hayat Dergisinden Muharrem Baykul ve Seyyide dergisinden Fatma Toksoy.
ULUSLAR ARASI DERGİ FUARI NEDİR, NASIL BAŞLADI?
İstanbul’un en merkezi fuarı olduğu için ziyaret etmek isteyenlerin en kolay ulaşabildiği fuar.
2010 yılında ilki gerçekleşen dergi fuarına
İlk yıl 55 dergi,
- Yıl 78 dergi,
- Yıl 98 dergi,
- Yıl 108 dergi
- Yıl 115 dergi,
- Yıl 165 dergi,
- Yıl 250 dergi,
- Yıl 300 dergi,
- Yıl 400 dergi,
Bu yıl 400 ‘den fazla dergi ile buluşabilecek ziyaretçilerimiz.
Bu dergilerin 100 civarında 22 ülkeden, 300’ün üzerinde is Türkiye’den katılım olacak.
Geçen yıl mesela Balkanlardaki dergiciler ilk defa dergi fuarında bir araya gelebildiler. “Bundan önce hiç dergiciler olarak bir araya gelmemiştik” dediler.
Fikir nasıl ortaya çıktı. İlk başkanımız Abdullah Zerrar Beyin fikri idi. Dergiler olarak bir fuar yapsak nasıl olur dedi. Fikir hoşumuza gitti. Kızlarağası Medresesinde yaptık, çok ilgi gördü. Cağaloğlundan Eminönü İskeleye inerek Üsküdar’a giderken Sirkeci Tren Garının tarihi yapısından hareketle fuarı Sirkeci garına taşıma fikri içime doğdu. Allah’a şükür girişimlerimiz olumlu sonuç verdi ve fuar devam ediyor.
Dünyadaki İlk ve Tek Dergi Fuarı
7 yıldır Dünyadaki ilk ve tek dergi fuarı olma özelliği taşıyan dergi fuarı gelen herkese açıktır.
Her derginin kendi standında okurlarına sundukları hediyeler ve sürprizler, trende söyleşiler, Sirkeci Garının tarihi ve estetik bekleme salonunda konferans, panel, müzik dinletileri yapılıyor.
Stantlarda okur-yazar buluşması ve ayrı bir alanında etkinlik söyleşileri yapılıyor.
Fuarın sondan bir önceki gününde Uluslararası Dergicilik Ödülleri Ödül töreni gerçekleştiriliyor.
Fuarın Ana Teması: Üye Dergilerimizle ortak olarak belirleniyor.
Fuarın Onur Konuğu olarak bir dergici usta yazar seçiliyor.
Fuar alanında Resim ve Özel Sergiler alanı oluşturuluyor.
Geçen yıllarda ilk sayılarında bir manifestoya yer veren dergilerin kapaklarının ve manifesto metinlerinin yer aldığı bir sergi düzenlenmişti. Sergiyi Türkiye’nin en büyük dergi kolleksiyonerlerinden Selahattin Öztürk ve eski dergicilerden Sıktı Türkan tarafından 5 bin farklı dergi sergisi açılmıştır.
Dergi Fuarını İstanbul’da ulaşımın en kolay olduğu bir mekânda, Sirkeci Garında yapıyoruz. Marmaray, tramvay, vapur, otobüslerle İstanbul’un her yerinden fuara gelmek çok kolaydır.