TÜRKİYE DERGİLER BİRLİĞİ VE DERGİ FUARI NEDİR?
Türkiye Dergiler Birliği bundan 11 yıl önce 2008 yılında Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri ile bir araya gelerek oluşturduğumuz bir birliktir. Platformumuz 2015 Şubatında dernekleşti.
İlk zamanlar 10-15 dergi ile başladığımız şimdi Dergi Fuarı şimdi yaklaşık 30 ülkeden 400’ün üzerinde dergi ile birlikteyiz. 5., 6. ve 7. Dergi Fuarları ile bünyesine yurtdışından dergileri de katması ile World Periodical Union’u (Dünya Dergi Birliği) ve ardından kurduk. Dünya Türkçe Dergiler Birliği (DTDB)’ni kurduk.
Türkiye’de ve Dünyada dergiciliği insanlığın büyük hakikatine sadık kalarak gerçekleştirme çabasındaki tüm dergicileri bir ve kardeş gören platformumuz;
Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB), World Periodical Union (WPU) ve Dünya Türkçe Dergiler Birliği (DTDB) olarak; dünyada dergiciliğin tüm meseleleri birincil gündemimizdir. Editörlük eğitimleri veriyor, dergicilik çalıştayları, sergiler, oturumlar, paneller düzenliyor, okullarda dergicilikle ilgili etkinlikler düzenliyoruz, Dergilerin faydalandırıldığı PTT Kargo vb. sponsorluklarımız bulunmakta ve Dergicilik üzerine Dergiler Dergisi isminde bir dergi yayınlıyoruz.
ULUSLAR ARASI DERGİ FUARI NEDİR, NASIL BAŞLADI?
Türkiye Dergiler Birliği Platformu olarak Dergiler Buluşmasının ilkini 2010 yılında gerçekleştirdik ve bu fuara 55 dergi katıldı. 2. Yıl 78 dergi, 3. Yıl 98 dergi, 4. Yıl 108 dergi, 5.Yıl 115 dergi, 6.Yıl 165 dergi, 7. Yıl 250 dergi, 8. Yıl 300 dergi, 9. Yıl 400 dergi, bu yıl ise 500 civarında dergi ile buluşabilecek ziyaretçilerimiz. Bu yıl 10. sunu
Geçen yıl mesela Balkanlardaki dergiciler ilk defa dergi fuarında bir araya gelebildiler. “Bundan önce hiç dergiciler olarak bir araya gelmemiştik” dediler.
Dergiler Bulumasını ilk Sultanahmet Kızlarağası Medresesi’nde yaptık ve çok ilgi gördü. Sonra Üsküdar Bağlarbaşı’nda yaptık. Son 6 yıldır da Sirkeci Tren Garı’nın tarihi mekanında yapıyoruz.
Dünyadaki İlk ve Tek Dergi Fuarı
9 yıldır dünyadaki ilk ve tek dergi fuarı olma özelliği taşıyan dergi fuarımız gelen herkese açıktır.
Her derginin kendi standında okurlarına sundukları hediyeler ve sürprizler, trende söyleşiler, Sirkeci Garı’nın tarihi ve estetik bekleme salonunda konferans, panel, çalıştay, sergi ve müzik dinletileri yapılıyor.
Stantlarda okur-yazar buluşması ve ayrı bir alanında etkinlik söyleşileri yapılıyor.
Fuarın sondan bir önceki gününde Uluslararası Dergicilik Ödülleri Ödül töreni gerçekleştiriliyor.
Fuarın Ana Teması: Üye Dergilerimizle ortak olarak belirleniyor.
Fuarın Onur Konuğu olarak bir dergici usta yazar seçiliyor.
Fuar alanında Resim ve Özel Sergiler alanı oluşturuluyor.
Dergi Fuarımızda en çok ilgi Sergi Bölümüdür:
Geçen yıllarda, ilk sayılarında bir manifestoya yer veren dergilerin kapaklarının ve manifesto metinlerinin yer aldığı bir sergi düzenlenmişti. Sergiyi Türkiye’nin en büyük dergi kolleksiyonerlerinden Selahattin Öztürk ve eski dergicilerden Sıktı Türkan tarafından 5 bin farklı dergi sergisi açıldı.
Dergi Fuarını İstanbul’da ulaşımın en kolay olduğu bir mekânda, Sirkeci Garında yapıyoruz. Marmaray, tramvay, vapur, otobüslerle İstanbul’un her yerinden fuara gelmek çok kolaydır.